tirsdag den 5. marts 2013

Skoledisciple, konfirmander og krigsbørnNykøbing den 5. marts 2013

Vi flytter cirkus Memo endnu en gang. Tilbage til Vejlby og Allingåbro. Men inden afrejsen fra Egtved er der lidt oprydning at foretage. Den mest synlige bunke af uorden er sagen om mors veninde Karen og hendes mand Ejner samt deres børn. Jeg mente - i overensstemmelse med min erindring - at der ikke var børn på ejendommen i kanten af Egtved. Du har på overbevisende måde pillet al indhold ud af den erindring. Billeddokumentation er svær at afvise. Selv en kontrolopringning til bror Juhl rokkede ikke ved kendsgerningerne. Familien bestod af mor Karen, far Ejner og 3 børn, Kirsten, Ole og Johannes. Måske kan jeg løbe fra den nyfødte Johannes. Han ser lidt for grøn ud i forhold til mine erindringer om Karen og Ejner.

                                     Dødsannonce fra Karen Haves død. Formentlig er de tre
                                             første børnebørn til Karen. Kirsten er datter og Kaj er
                                             svigersøn.

Ej heller er det længere muligt at tjekke med Karen. Hun døde efter et langt liv (hun er født i 1921) den 17. december 2012 og blev begravet på kirkegården i Egtved den 21. december.
Hans Alberts første bryllup er fortsat uoplyst. Jeg har ikke kunnet spore det, trods ihærdig søgen. Jens, Hans Alberts førstefødte, har heller ikke vist sig på scenen. Ærgerligt!

Jeg har tidligere listet familien Thomasen op fra ældste til yngste. Jeg har også sporadisk fulgt dem på vej ud i verden. Nu dukker de igen op. På et skolebillede fra Vejlby Skole i 1926. Her mødes 3 af børnene fra Rasmus Kristian og Petrea i skolen, om ikke hver dag så dog på fotodage som denne. Skolen i Vejlby var formentlig ordnet på samme måde som andre landsbyskoler, dvs. med mest skolegang, når ikke pligterne hjemme var de vigtigste.
Der må på billedet mangle de yngste disciple. Dem der er 7 - 9 år.

Vejlby Skole 1926. Alle skolens disciple er stillet op til fotografering. De
mindste forrest i billedet. De ældste er på vej til at blive unge mænd
med slips.
I første række sidder faster Anna som nummer 3 fra venstre. I tredjre
række står Bodil som sidste pige lige før drengene. Farbror Jens er
i den baggeste dobbeltrække nummer 3 fra højre i hvid skjorte.
Bodil er født i 1912, Jens i 1914 og Anna i 1916. De tre er henholdsvis 14 år, 12 år og 10 år. I klassetrin svarer det til ca. 7. klasse, 5. klasse og 3. klasse. Bodil er snart flyvefærdig. På vej videre i hendes alt for korte liv.
Vi skal også have nogle af de mange børn konfirmeret. Det sker for vores far søndag den 4. oktober 1931 i Vejlby Kirke. Jeg har ikke fundet et konfirmandbillede af den årgang. Kun udskrift af kirkebogen kan dokumentere begivenheden


 
Det går noget lettere at få konfirmeret faster Esther og faster Krista. På et konfirmandbillede fra Vejlby i 1933 er både Esther og Krista med under pastor Mahlers vinger.
Men jeg tror ikke helt på billedet forstået på den måde, at der formentlig ikke var så mange konfirmander på et hold i Vejlby.
Faster Krista er konfirmeret søndag den 7. april 1935 i Vejlby. Alligevel optræder hun på et konfirmandbillede dateret 1933.
                                         Konfirmandbillede fra Vejlby 1933. Det er pastor Mahlers
                                            konfirmandkuld. I anden række nummer 2 fra højre sidder
                                            faster Esther med fletninger. I næste række står som nummer
                                            2 fra højre faster Krista med kort hår mellem et par fletningepiger.

Begge billeder har jeg fundet på http://www.rougsoe.lokalarkiver.dk/

Da jeg startede dette indlæg, var min plan at følge fars søskende godt på vej ud i livet og derefter vende mig mod en vigtig dato i mit lille liv, nemlig lørdag den 14. november 1942. Endnu mangler jeg noget viden for at kunne færdiggøre denne del.
I går snakkede jeg længe i telefon med kusine Anna-Grethe. Hun har en imponerende viden om tiden dengang og dertil en hukommelse, som jeg meget misunder hende. Noget af hendes viden har hun nedskrevet og afleveret til lokalhistorisk arkiv i Vivild. Blandt andet har hun skrevet en længere erindring om hendes forældre med fokus på sin fars uddannelse og arbejde. Den har jeg fået af hende. Virkelig spændende læsning, når man interesserer sig for den slags.
Hun fortæller om sin far, at han efter at have været tjenestedreng og tjenestekarl, som man nu skulle, bliver uddannet som anlægsgartner i Randers.
Som ung gartner kommer han lidt omkring. Bl.a. er han i Tanderupkær ved Snejbjerg-Herning. Straks ringede købmandsklokken hos mig. Det var jo i Tanderupkær - alle købmænds hjem - vores far fik sin købmandsuddannelse. Jeg gætter på, at storebror Jens har fået lillebror Johannes med til Tanderupkær. De to cyklede henholdsvis til Vester Tørslev og til Allingåbro for at være sammen med deres hjertens udkårne. Den historie har jeg hørt af hestens egen mund.
Jens afprøver sine gartneranlæg og finder sit livsjob som kirkebetjent ved Vivild Kirke 1. oktober 1942. Han er i den mellemliggende tid blevet gift med Louise den 8. maj 1936.
Bodil dør af TB den 13. juli 1937 og Kaj dør ligeledes af TB den 21. december 1940. De er på den sørgelige måde skrevet ud af vores historie.

Tilbage til fremtiden. Danmark var besat, men livet gik på en eller anden matadorsk måde videre.
Heldigvis løb den skræmmende tyske østhær ind i voldsom frost og vinter, og heldigvis lykkedes det banditten Stalin og hans millioner af soldater at bremse den tyske fremrykning ved Stalingrad i efteråret 1942. Det var starten på enden for Hitlers storhedsdrømme.
Jeg skal ikke påstå, at det var derfor jeg turde ankomme til planet earth. Men jeg ankom. Som Gerda og Johannes’ førstefødte den 14. november 1942. Den lille nye familie boede down town i Allingåbro, næsten over for jernbanestationen, i en lejet lejlighed på første sal. Den var formentlig ikke særlig stor, men der var plads nok til mig. Og til lillesøster Else, der ikke længe efter ødelagde min status som enebarn. Hun er født den 17. oktober 1943.


Nu var der to små mennesker i lejligheden på første sal. Men hvor var vuggestuen? Eller barneplejersken? Jeg ved det ikke, og har ikke kunnet opklare det, men jeg gætter på, at vores mor opgav arbejdsmarkedet for en tid og blev hjemmegående husmor på fuld tid, mens far Johannes ekspederede kunder hos den nærliggende købmand Fynbo, hvor han havde arbejdet siden 1. september 1936.
Far boede formentlig hjemme hos Petrea og Rasmus Kristian på bakken i Vejlby. Men hvor i Allingåbro boede mor fra hun i 1937 ankom som ung ekspeditrice og indtil hun blev gift i august 1941? Bare én uoplyst flig af vores fortid.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar