fredag den 8. marts 2013

Fotokavalkade i sort hvid

                                                                                      Rønde den 9.3.2013

Kære Kaj

I den korte periode, hvor du troede, at vores cirkus hed Nemo, ville du være Smadremanden. Jeg har aldrig været i cirkus Nemo, så jeg ved ikke, hvad Smadremanden laver. Nu ER vi jo ikke cirkus Nemo, men Memo og i det foretagende vil jeg gerne udnævne dig til "talentspejder". Hatten af for din evne til at opsøge nye medvirkende til vores forestilling. Hatten af for dit held med at finde nye oplysninger om gamle dage og - mennesker. En af sidegevinsterne ved dette erindringsarbejde er alle de kontakter til fætre og kusiner, der pudses af. Det er jo ikke just fordi, vi har overrendt familien. Ja, hvis vi skal være ærlige, så har kontakten de seneste mange, mange år været begrænset til begravelsessammenkomster. Nu har du, forstår jeg, haft kontakt til stort set alle grene af Thomasensfamilien, hvilket har føjet et par brikker til det samlede puslespil.
Mit bidrag udi reseacharbejdet er beskedent, men jeg vil dog bryste mig af at kunne tilføje et par detaljer omkring Have-familien. Du kunne oplyse, at Karen Have sov stille ind i Egtved den 17. december 2012
Karen blev 91 år - en alder som KAN indikere en plejebolig. Heldigvis for sådan nogen som os, så kan Internettet være en stor hjælp. Du fandt blandt andet frem til dødsannoncen på Karen via www.afdød.dk, en  nettjeneste som offentliggør samtlige dødsannoncer. Hvem, der finder på at lave sådan en hjemmeside, har jeg ingen forestilling om, men den er sådan set meget oplysende. Jeg gik også på nettet og fandt frem til et plejecenter i Egtved. Det viste sig at være rigtig set. Man kan selvfølgelig ikke bede nogen offentlig person udlevere nogen data af den slags, hvilket jeg naturligvis heller ikke har gjort. Men jeg sendte en mail til lederen, fortalte om vores projekt og spurgt om man, hvis ikke det var til for stor ulejlighed, vil videreformidle den til efterkommere af Karen Have. Det skulle efter tilbagemeldingen at dømme, nu være sket. På vejen mødte jeg en legekammerat til Kirsten. Derfor kan jeg nu oplyse, at Kirsten er født i 1950. Spændende om der kommer hul igennem til flere oplysninger.

Men vi må videre og du har lavet et pitstop 14.november 1942 - din fødselsdag.
Det er allerede tidligere fremgået af denne blog, at jeg er indehaver af et forholdsvis stort fotoarkiv. I mors sidste halve leveår gik hun igang med at sortere hjemmets fotos. Jeg boede jo hjemme dengang og fulgte lidt med i arbejdet. Måske er det ikke helt tilfældigt, at de mange fotos er havnet hos mig. Det har ligesom altid ligget i luften, at jeg en dag ville fortælle min livshistorie. Ikke fordi jeg har en særlig historie, men fordi jeg er den type, som synes at alle mennesker har en historie at fortælle og fordi jeg synes, det er interessant at række bagud for at sætte sig selv i perspektiv. "Livet må leves forlæns, mens forstås baglæns", som Søren Kierkegaard sagde. I dette fotoarkiv har jeg - udover et af dig, da du var under ½ år, nogle billeder fra vore forældre, da de var meget unge.
                                                  Kaj omkring 4 mdr
tv. mor ca 19 år                                         


 th.                                         far, mens han var kommis hos Købmand Fynboe i Allingåbro sidst i 1930èrne
Far og Else på cykeltur
Far og mor, Kaj og Else i foråret 1944
TV
Mor med Kaj i hånden og Else i barnevognen på vej ned af Hovedgaden i Allingåbro, formentlig efter et besøg hos bedstefar og bedstemor i foråret 1944

Billeder er, set med mine øjne, noget af en guldgrube. Sikke mange historie, der fortælles på disse billeder. Gad vide, hvor almindeligt, det var i tilbage i tiden at have et fotografiapparat. Allerede, da mor var barn i et bestemt ikke velhavende hjem i 20èrne blev hun og forældrene fotograferet. Mængden af fotos i Thomasensfamiliens album stiger hen over 40èrne og 50èrne. Både I, mine ældre søskende og senere jeg, blev fotograferet ved Kehlet i Randers - for mit vedkommende hvert år. Det vender vi tilbage til, når jeg skrives ind i familien. Foreløbig har hverken Juhl eller jeg set dagens lys. 
Jeg venter spændt på din erindring fra familiens Allingåbrotid. 


Det er ikke alle personerne på billedet, jeg kan identificere, men forrest i midten er det mor, formentlig med dig i favnen. Ved siden af står bedstemor til den ene side og Louise muligvis med Anne Grethe på armen med Jens, vores farbror bagved. De to mænd med hat og drengen i forgrunden, ved jeg ikke hvem er.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar