torsdag den 21. februar 2013

Hvor er Hans Albert?
Nykøbing F. ultimo februar 2013
Hej Lise
 
Cirkus Nemo? Vel ikke et helt forket navn at sætte på det, vi har gang i sammen. Så kan jeg være smadremanden.
Vi er nu hjemvendt fra en længere landsdækkende turne, ikke med vores show, men med et ”mød-familien arrangement”. Først gik turen til Slangerup, hvor Lises søster Maiken og hendes mand Per bor. Sammen beså vi Louisiana. Jeg har hørt meget om det, men har aldrig selv været der. Og det besøg er vist nok et must på cv’et, hvis man vil frem i verden. Dagen efter undersøgte vi Frederiksborg Slot i Hillerød. Det har også hidtil manglet. Virkelig spændende sted at færdes. Der var stadig rester af slædespor fra Christian Firtals afrejse en kold februar nat i 1648, da han valgte at forlægge sin udslidte og syge kongekrop til Rosenborg, hans ny opførte jagtsted lige uden for voldene i København. Her døde han en forårsdag i 1648 efter en lang regeringsperiode med mange militære nederlag. Og så fandt vi også - i slotskirken - en moderne krigers våbenskjold efter at han af dronningen var blevet slået til storkorsridder af Dannebrogsordenen. Jeg kommer automatisk til at tænke på Leonard Cohens First we take Manhattan then we take Berlin. Anders Fjog har ændret teksten en smule: First we take Iraq then we take Afghanistan - maybe? De to, Christian og Anders - er ikke sjove at stå I vejen for.
 
 
                        Christian IV og forhenværende statsminister Anders Fogh Rasmussen. Et par kanaljer at løbe ind i på Frederiksborg.

Efter oplevelserne i Nordsjælland flygtede vi over broen til Jylland og turnerede her i det vestjyske og østjyske, men den del af historien kender du.
Tilbage til Hans Albert og hans flerkoneri. Du gør ham til mejerist, endda mejeribestyrer, og har informationen fra vores far. Om Hans Albert var mejeriuddannet, da han ankom til Als, eller han der blev udlært, ved vi ikke. Der er ingen tvivl om, at han har opholdt sig på Als, i Tandslet sogn, der ligger yderst ude mod sydøst på Als. Det er her han møder sin første kone, Kirstine Marie Thomsen. Hun er født 4. august 1862 i Tandslet og døbt i kirken der den 21. september samme år. Kirstine Marie Thomsen er konfirmeret i kirken den 25. marts 1877. De to - Hans Albert og Kirstine Marie - blev formentlig ikke gift på den dag. Men gift blev de. Jeg har bare ikke kunnet finde ud af hvor og hvornår. Ej heller har jeg kunnet spore, hvor og hvornår deres søn Jens, mors halvbror, blev født. Måske lykkes det???
Mine evner i slægtsforskning er ikke endnu udviklede tilstrækkeligt til den opgave.
Jeg støder igen på dem, da de er flyttet til Brakker, Øster Starup Sogn nær Egtved. Her dør Kirstine Marie den 12. juli 1916 og bliver begravet på Øster Starup Sogns kirkegård den 18. juli.
                                              Tandslet Kirke på Als, hvor Kirstine Marie blev døbt og konfirmeret.
                                                                Øster Starup Kirke ved Egtved, hvor Kirstine Marie blev begravet i 1916.
 
Det passer jo fint med den historie om flugt fra prøjserne, som du fortæller. Hele Sønderjylland var dengang - fra nederlaget ved Dybbøl i april 1864 til freden efter 1. verdenskrig tysk besat. Derfor kan kirkebøgerne være en smule forsømte i perioden.
Er Hans Albert ugift, da han må flygte? Eller er det familien, Hans Albert, Kirstine Marie og måske deres søn Jens, der sammen søger fredeligere omgivelser? Og hvorfor lige til Brakker, Øster Starup Sogn? Måske fordi der var et job som mejerist på mejeriet i Egtved?
Jeg ved fra en Lars P. Lund i Egtved, med hvem jeg har mailet en smule, at familien køber hus i Egtved 1925, den ”nye familie” forstås. Adressen er Smalfort 14 i Egtved. Der bor Hans Albert til han sælger huset i 1940 og flytter på De gamle Hjem i Egtved. Den historie kender vi fra hans egne breve til datteren Gerda og svigersønnen Johannes, vores forældre.
 
 

Sølvbruden Gerda, foroverlænet til venstre. Skråt over for hendes halvbror
Jens. Anledningen er mor og fars sølvbryllup, der blev holdt på købmands-
matriklen den 17. august 1966.
 
Igen. Hvornår flytter familien til Øster Starup? Og hvornår og hvor fødes Jens?
Billedet herover, som Juhl har fotograferet og som han identificerer som morbror Jens dokumenterer, at vi har mødtes mindst en gang.
Vi lader det skjulte ligge og vender os igen mod kirkebøgerne, sandhedens kildevæld. Her finder vi en fakta oplysning, der peger direkte frem mod vores eget liv.
Kirstine Marie, Hans Alberts første kone dør den 12. juli 1916 i Øster Starup sogn. Hans Albert skal lige have tid til at tørre øjnene og igen se muligheder i livet. Det gør han temmelig hurtigt.
Han er atter trukket i bryllupshabitten klar til at indgå ægteskab med Ane Mette Hansen af Brakker.
Det sker onsdag den 9. januar 1918 i præstegården i Øster Starup. Ikke i kirken. For at de to kunne blive gift, skulle der et såkaldt kongebrev til for at få fingre i ringene eller ringene på fingrene.
Du har fra en pålidelig kilde i dit senior netværk fået en antydning af, at kongebrevet kunne skyldes, at de to er fætter og kusine. Det bliver værre og værre - som præsten fik sagt, da han mente ære være. Jeg forlader den rodede fortid her, og vil lige til slut bringe pastor Mahler og lille Tinne frem i lyset, inden jeg slukker. 
                   
 

 

 
 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar