lørdag den 9. februar 2013

Chokoladermadder i Esbjerg

Kære Kaj

Har du nogensinde smagt en rudbrødsmad med pålægschokolade og - her kommer det usædvanlige- en halv flækket banan ovenpå? Sikkert ikke. Jeg tror det er en selvopfunden specialitet, en luksus, som kun er de få forundt at have smagt.
Da jeg læste dit sidste indlæg fik jeg associationer til skrigende måger, sommerferie og ja, så altså rugbrødsmad med pålægschokolade og en flækket banan. Det var billedet af faster Ester, der fremkaldte minderne.

Vi har nu bevæget os ind i en tidsalder, hvor der ikke alene er kommet farve på fotografierne men hvor jeg rent faktisk er en del af billedet.

Else, Lise og vores far fotograferet ved Kaj og Astrids bryllup i 1966

Faster Ester var ophavskvinden til pålægschokolade/bananmadderne. Vi er tilbage i 60 erne. Jeg er på ferie hos kusine Elsebeth som med sine forældre bor på fjerde sal i Skolegade i Esbjerg. Onkel Kaj er kommet hjem fra arbejde på renseriet. Elsebeth og jeg har leget i gården, men er kommet op for at være med til at pakke madkurven. Vi skal på udflugt. Ud i det fri med aftensmaden.
Pudsigt hvad det er, der lagrer sig i ens hjerne. Jeg kan stadig genkalde mig følelsen af luksus og forkælelse hin sommeraften i Esbjerg i min barndom.

Du har tidligere i dette skriveforløb været inden på forskellen pige/dreng i forhold til vores forskellige observationer. Det er en interessant betragtning. Om vores forskellige tilgange til stoffet bunder i sammensætningen af x og y kromosomer, skal jeg ikke gøre mig klog på. Et andet interessant aspekt kan være vores placering i søskendeflokken - eller for at komme helt derud, hvor jeg slet ikke kan bunde, kunne jeg fristes til at kaste et måske odiøst tema på bordet: stjernetegn. Vi lader lige billedet stå lidt.

Noget af det, jeg forventer at få ud af denne proces, er en form for selvindsigt. Hvem er jeg? og hvordan er jeg blevet mig? Hvad er arv og hvad er miljø? Kan godt høre,det lyder højtragende - sådan er det ikke ment. Bare helt nede på jorden at se, om der kommer karaktertræk frem, som jeg ikke lige var klar jeg havde.
Det jeg allerede ved, men yderligere bekræftes i er, at jeg er meget impulsiv, at jeg er lidt "flyvsk" og ikke i udpræget grad systematiker. Det jeg lader op til at sige er, at nu springer jeg i kronologien. Det kan være en prøve for en storebror - den ældste, født i Skorpionens tegn med hang til ambitiøst at fordybe sig i stoffet.

Men - kronologi eller ej, jeg må slutte dette indlæg med et par billeder fra min "erindringskuffert".


Det nederste billede giver mere eller mindre sig selv. Det er familien Thomasen, der er på besøg hos familien Laursen i Esbjerg. Efter alderen på Elsebeth og mig at dømme, må det stamme fra omkring 1956. Hvem har taget billedet? og hvem er pigen i forgrunden og manden bagest til højre?
På det øverste billede vil jeg antage, at det er mig, der sidder på skødet af far foran bedstemor og bedstefars hus på bakken i Vejlby - foran den tidligere omtalte kælder. Jeg tror, jeg har slået foden og får en lægende hånd fra far.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar